Warto spróbować potrawy kuchni staropolskiej
|Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak sztampowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film