Meandry kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów
|Kuchnia polska uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które typowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma rzeczywiście wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest smaczna i sycąca.