włoskie produkty
|Dobry, kojarzÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Ewidentnie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Legendarny na caÅ‚ym Å›wiecie ser pochodzi z poÅ‚udniowych regionów WÅ‚och, a wnikliwie z regionu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie jedynie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, niemniej jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… caÅ‚kowicie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, niemniej jednak równolegle nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
EntuzjaÅ›ci wÅ‚oskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bÄ…dź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczÄ™sto zastanawiajÄ… siÄ™, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuÅ‚y seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo specyficzne dla mozzarelli to również jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjÄ…tkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… serwatki. To wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki temu ser jest bez ustanku Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
wÅ‚oskie produkty  Â
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.
mozarella
SkÄ…d wiÄ™c wziąć innowacyjny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć siÄ™ z tym, że oryginalny wÅ‚oski ser bÄ™dzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy schematycznego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie oznajmić jedno – wÅ‚aÅ›ciwie należaÅ‚oby dopÅ‚acić oraz weselić siÄ™ pysznym smakiem.